Bobath metoda

Početna > Terapije > Bobath metoda

Sve terapije

Imate pitanja?

alma.curtovic@scoliotime.hr

Kutak za roditelje

Pročitajte više informacija koje bi vas mogle zanimati…

Schroth Metoda

Katarina Schroth (1894.-1985.) začetnica metode po kojoj metoda i nosi ime.
Schroth metodu razvija od 1920 g. Kako je i sama imala skoliozu metodu je krenula razvijati na vlastitom iskustvu.

Velika zasluga Katarine Schroth je uočavanje da skolioza nije samo mišićni disbalans već razlika tjelesnih volumena uslijed koštanih deformacija te uvodi 3-D posturalnu kontrolu i „ortopedsko disanje“ za preoblikovanje tijela/ deformacije.
Njen rad nastavlja Christa Lehnert-Schroth.

Od 1960.g. u Bad Sobernheimu, u Njemačkoj postoji klinika “Asklepsios Katarina- Schroth“ za skolioze koja se bazira na radu Katarine Schroth.

Elena Salva, španjolska fizioterapeutkinja, bila je preteča škole u Barceloni. Katarinu Schrot i Kristu Lehnert-Schrot upoznala je u Nemačkoj 60-tih godina.
Elena Salva osniva Institut sa svojim imenom u Barceloni 1968. i počinje koristiti Schroth metodu u terapiji pacijenata sa skoliozom. Preminula je 2007. ali je svoje znanje, strast i posvećenost poslu prenijela svojoj kćerki dr. Gloriji Kera-Salva i njenom suprugu dr. Manuelu Rigu, koji nastavljaju njezin rad na Institutu.
Elena Salva i Christa Lehnert Schroth nisu bile samo kolegice već i dobre prijateljice, te su osamdesetih godina organizirale i prvi susret između Quera-Salva/Rigo i Weiss-a, s ciljem da se započne edukacija terapeuta u Španjolskoj. Prvi tečaj za fizioterapeute u Barceloni održan je 1989. godine. Osim u Španjolskoj, edukacija je kasnije nastavljena u Izraelu i SAD-u.

Sama metoda podrazumijeva individualna pristup svakom pacijentu.
Edukacija pacijenta o njegovoj krivini te razumijevanje mehanizma nastanka krivine jako su bitni jer tretman zahtjeva aktivan angažman pacijenta i zbog toga se ne primjenjuje u djece mlađe od 10. godina.
Terapija skolioza podrazumijeva novi „stil“ života.
Prepoznavanje tijela i primjenjivanje naučenog, zadržavanje korektivnog položaja u aktivnostima svakodnevnog života, osviještenje tjelesne sheme, poboljšanje 3D oblika trupa i cjelokupne posture te zaustavljanje progresije i poboljšanje općeg zdravlja ciljevi su ove metode.
Skolioza je razvojni proces koji traje i u pojedinim periodima života ima zamahe progresije. Shodno tome i terapija je proces koji traje, zahtjeva upornost i predanost te je jako bitno odrediti vrijeme i tempo terapije ovisno stanju pacijenta.

Vježbe po schroth metodi baziraju se na:

 • postavljanju pacijenta u što bolji korektivni položaj 
 • rotacijskom (korektivnom) disanju koje djeluje iznutra i pomaže derotaciji i održavanju unutrašnjih volumena
 • aktivaciji mišića u stabilnom korigiranom položaju

Edukacije terapeuta

Program obuke obuhvata 3D vježbe na principima Schroth metode radi senzomotornog i kinestetskog razvoja. Cilj liječenja je lakše postavljanje u korektivni položaj i da se pacijent nauči zadržati korekciju u svakodnevnom životu kako bi se smanjila progresija deformacije kralježnice.

Tečajevi omogućuju potpuno objašnjenje iz područja anatomije, etiologije, kliničkog pregleda i tretmana skolioze. Polaznici tečaja naučiti će prepoznati, procijeniti i tretirati različite tipove krivina. Upoznati će se s konceptom Rigo-Cheneau ortoza i demonstrirati će se DIERS formetric procjena. Tečaj obuhvaća predavanja, obuku za evaluaciju i vježbe, kao i demonstraciju na pacijentima. Na kraju tečaja polaznici polažu pismeni i usmeni ispit u svezi dodjele certifikata.

Tečajevi za dodjelu certifikata namijenjeni su isključivo fizioterapeutima.

SCHROTH METODA –PRINCIPI LIJEČENJA

 • Strukturalne skolioze sa krivinama preko 20+/-5° a u ovisnosti o riziku progresije
 • Izbor ortoze prema tipu krivine a na osnovu kliničkog pregleda i RTG – snimke/liječnik
 • Procjena funkcionalnosti ortoze, RTG – snimka u ortozi nakon mjesec dana nošenja/liječnik
 • Izrada individualnog plana terapije po Schroth metodi, integracija
 • Kliničko i radiološko praćenje u ovisnosti o rizičnosti progresije
 • Psihološka podrška djeci ali i roditeljima
 • Skidanje ortoze po završetku rasta postupno do nošenja samo pri spavanju
 • Nakon završenog rasta samo vježbe – doživotno