Bobath metoda

Početna > Terapije > Bobath metoda

Sve terapije

Imate pitanja?

alma.curtovic@scoliotime.hr

Kutak za roditelje

Pročitajte više informacija koje bi vas mogle zanimati…

SKOLIOZA

Postoji nekoliko definicija skolioze.

„ Postranično iskrivljenje kralježnice kod inače zdravog djeteta, za koje nije pronađen jasan uzrok.“
J.E.Lonstein, in Moe’s text book

„ Idiopatska skolioza može se definirati kao kompleksna trodimenzionalna deformacija kralježnice i trupa, koja se pojavljuje u naizgled zdrave djece, a u ovisnosti od više faktora, može ući u progresiju tijekom jednog od perioda brzog rasta, ili kasnije u životu.
Rigo, Th Grivas, J O’Braina, in scoliosis

Prva sumnja na skoliozu je asimetrija leđa, razlika u visini lopatica – ramena, prominencija zdjelice. Uz asimetriju vidljiva je i devijacija kralježnice.

Koštana deformacija kralježaka karakteristična za skoliozu dovodi do nejednakog opterećenja kralježaka uz rotaciju te uslijed djelovanja gravitacije i fazama intenzivnog rasta dolazi do progresije. Strukturne promjene dešavaju se na rebrima, zglobovima kralježnice, koštanim strukturama ali i na mekim tkivima (mišićima i ligamentima). Mišićni disbalans javlja se sekundarno i povećava progresiju ali nije primaran.

Takve deformacije najčešće su praćene rotacijom i torzijom cijelog trupa.

Da bi potvrdili skoliozu na RTG snimku mora biti krivina minimalno 10 stupnjeva uz aksijalnu rotaciju. Jako je bitno napraviti dobar klinički pregled.

Češće se javlja u djevojčica i to 9:1 djevojčice u odnosu na dječake.

RTG SNIMKA

Pretraga koja se obavlja za utvrđivanje skolioza naziva se „zlatni standard“.

Na RTG snimku gledaju se trupovi kralježaka i mjeri Cobb-ov kut, stupanj lateralne devijacije i aksijalna rotacija.

ADAMSOV TEST

Adamsov test je jednostavni test koji možemo raditi u sjedećem ili stojećem položaju. Zdjelica mora biti u neutralnom položaju. Pri pretklonu ako je prisutna skolioza dolazi do prekida normalnog luka fleksije i pojavljuje se gibozitet. To su morfološke skolioze jer postoji deformacija kralješka. Kod nemorfoloških skolioza nema deformacije kralješka.

RISSEROV ZNAK

Gledamo na RTG snimci vrh zdjelične kosti . To je mjera stupnja osifikacije odnosno koštane zrelosti. Jako bitan podatak u određivanju terapije. Označava se brojem od 1-5 ili od 1-4 ovisno da li je američka ili europska skala. 5 je kada dođe do spajanja odnosno kada je nastupila koštana zrelost.

FORMETRIK

3D/4D skeniranje je metoda koja omogućuje statičko i dinamičko skeniranje leđa i stopala.

Neinvazivna je metoda, bez upotrebe štetnog zračenja ali nije zamjena za RTG.

Postoji više vrsta skolioza ali najčešća je idiopatska skolioza koja čini 70 % svih deformacija. Naziva se idiopatska adolescentna jer joj se ne zna uzrok i javlja se u adolescentnoj dobi.

Funkcinalna klasifikacija po Schroth-u razlikuje skolioze sa tri i četiri krivine.
Pregled djeteta obavlja ortoped ili fizijatar i izrađuje plan liječenja.

Ovisno o kliničkoj i slici i faktorima progresije određuje se terapija koja podrazumijeva vježbe, nošenje ortoze ili u najtežim slučajevima operativna terapija.

Ako je kut skolioze 10-20 stupnjeva takvu skoliozu ne liječimo već je kontroliramo. Uvodi se fizikalna terapija(Schroth metoda) ovisno o tom da li je dijete u periodu maksimalne progresije i u ovisnosti od Rissera.

Skolioze od 20 – 40/ 50 stupnjeva liječe se ortozama uz fizikalnu terapiju. Vrijeme nošenja ortoze određuje liječnik ovisno o tom u kojim periodu progresije se dijete nalazi.

Specifičan program vježbi i ortoze baziraju se na patomehanizmu progresije, 3D prirodi idiopatske skolioze.

Nakon 40 stupnjeva počinje se razgovarati i o operativnoj terapiji. Stupanj skolioze nije jedina indikacija za operativnu terapiju. Neke skolioze se pogoršavaju i u odrasloj dobi, neki pacijenti jednostavno žele operaciju, neki ne žele nositi ortozu i vježbati.

SKOLIOTIČNO DRŽANJE

Loši biomehanički odnosi tijela postavljeni u najranijoj dobi razvoja do 3 godine imat će utjecaja na biomehaniku tijela u mladosti.
Vježbanje je stil života i gradi se od najranijih dana, a omogućava nam prevenciju u održavanju pravilne posture.

Kako razlikovati skoliotično držanje od strukturalne skolioze ?
Postavimo dijete u stojeći položaj/ test pretklona/ sa skupljenim nogama i zamolimo ga da se nagne naprijed. Ukoliko nema krivine ni razlike lijeve i desne strane radi se o skoliotičnom držanju (mišićnom disbalansu) – promjena na mišićima


J.I.P.James

SKOLIOTIČNO DRŽANJE razlikuje se od strukturalne skolioze


J.I.P.James

Strukturalna skolioza – Vidljiv je prekid luka fleksije i prominentna rebra(rebrena grba) – oblik kralješka je promijenjen
Kod ovih skolioza promjena je na kostima

NEUROMUSKULARNE SKOLIOZE

Javljaju se rjeđe (5-7%) u odnosu na ostale skolioze.

To je vrsta skolioze koja se javlja kao posljedica neuromuskularnih poremećaja ili problema s mišićno-koštanim sustavom koji utječu na ravnotežu i potporu kralježnici. Ova vrsta skolioze često se razvija kao komplikacija osnovnog neuromuskularnog poremećaja ili bolesti.
Javljaju se kao posljedica kod cerebralne paralize, mišićne distrofije, spinalne mišićne atrofije.

OBLIK KRIVINE UKAZUJE NA UZROK

Izgled kralješka kod neuroloških skolioza

To su velike duge krivine /bočne/ jednostruke koje često mogu brzo napredovati. Ako su uznapredovale dovode do problema s disanjem i funkcijom srca. Mijenjaju znatno oblik prsnog koša.

Slabost mišića koji onemogućavaju održavanje kralježnice u pravilnom položaju.

Bez podrške muskulature dolazi do krivljenja kralježnice

Najčešće su to pacijenti koji ne hodaju, skolioza utječe na uspravljanje u sjedećem položaju zbog problema s mišićima te su pokreti u ramenom obruču i rukama ograničeni.
Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, testa pretklona u sjedećem položaju, rtg snimke.
Terapija uključuje fizioterapiju, TLSO ortoze koje se koriste za potporu u sjedećem položaju, te kirurši zahvat.
Timski pristup koji uključuje fizijatra, fiziterapeuta, ortopeda i ortotičara ključan je u liječenju svih oblika skolioza.
TLSO ortoze za neuromuskularne skolioze izrađuju se kao rasteretne za potporu u sjedećem položaju, simetrične. Olakšavaju funkciju gornjih ekstremiteta i konrtolu glave. Održavaju simetričan položaj trupa i simetrično sjedenje.