Skolioza

Postoji nekoliko definicija skolioze.

„ Postranično iskrivljenje kralježnice kod inače zdravog djeteta, za koje nije pronađen jasan uzrok.“

J.E.Lonstein, in Moe’s text book

„ Idiopatska skolioza  može se definirati kao kompleksna trodimenzionalna deformacija kralježnice i trupa, koja se pojavljuje u naizgled zdrave djece, a u ovisnosti od više faktora, može ući u progresiju tijekom jednog od perioda brzog rasta, ili kasnije u životu.

Rigo, Th Grivas, J O’Braina, in scoliosis

Prva sumnja na skoliozu je asimetrija leđa, razlika u visini lopatica – ramena, prominencija zdjelice. Uz asimetriju vidljiva je i devijacija kralježnice.

Koštana deformacija kralježaka karakteristična za skoliozu dovodi do nejednakog opterećenja kralježaka uz rotaciju te uslijed djelovanja gravitacije i fazama intenzivnog rasta dolazi do progresije. Strukturne promjene dešavaju se na rebrima,  zglobovima kralježnice, koštanim strukturama ali i na mekim tkivima (mišićima i ligamentima). Mišićni disbalans javlja se sekundarno i povećava progresiju ali nije primaran.

Takve deformacije najčešće su praćene rotacijom i torzijom cijelog trupa.

Da bi potvrdili skoliozu na RTG snimku mora biti krivina minimalno 10 stupnjeva uz aksijalnu rotaciju. Jako je bitno napraviti dobar klinički pregled.

Češće se javlja u djevojčica i to 9:1 djevojčice u odnosu na dječake .

RTG SNIMKA

Pretraga koja se obavlja za utvrđivanje skolioza  naziva se „zlatni standard“.

Na RTG snimku gledaju se trupovi kralježaka i mjeri Cobb-ov kut, stupanj lateralne devijacije i aksijalna rotacija.

ADAMSOV TEST

je jednostavni test koji možemo raditi u sjedećem ili stojećem položaju. Zdjelica mora biti u neutralnom položaju. Pri pretklonu ako je prisutna skolioza  dolazi do prekida normalnog luka fleksije i pojavljuje se gibozitet. To su morfološke skolioze jer postoji deformacija kralješka. Kod nemorfoloških skolioza nema deformacije kralješka.

RISSEROV ZNAK

Gledamo na RTG snimci vrh zdjelične kosti . To je mjera stupnja osifikacije odnosno koštane zrelosti. Jako bitan podatak u određivanju terapije. Označava se brojem od 1-5 ili od 1-4 ovisno da li je američka ili europska skala. 5 je kada dođe do spajanja odnosno kada je nastupila koštana zrelost.

FORMETRIK

3D/4D skeniranje je metoda koja omogućuje statičko i dinamičko skeniranje leđa i stopala.

Neinvazivna je metoda, bez upotrebe štetnog zračenja ali nije zamjena za RTG.

Postoji više vrsta skolioza ali najčešća je idiopatska skolioza koja čini 70 % svih deformacija. Naziva se idiopatska adolescentna jer joj se ne zna uzrok i javlja se u adolescentnoj dobi.

Funkcinalna klasifikacija po Schroth-u razlikuje skolioze sa tri i četiri krivine.
Pregled djeteta obavlja ortoped ili fizijatar i izrađuje plan liječenja.

Ovisno o kliničkoj i slici i faktorima progresije određuje se terapija koja podrazumijeva vježbe, nošenje ortoze ili u najtežim slučajevima operativna terapija.

Ako je kut skolioze 10-20 stupnjeva takvu skoliozu ne liječimo već je kontroliramo. Uvodi se fizikalna terapija(Schroth metoda) ovisno o tom da li je dijete u periodu maksimalne progresije i u ovisnosti od Rissera.

Skolioze od 20 – 40/ 50 stupnjeva  liječe se ortozama uz fizikalnu terapiju. Vrijeme nošenja ortoze određuje liječnik ovisno o tom u kojim periodu progresije se dijete nalazi.

Specifičan program vježbi i ortoze baziraju se na patomehanizmu progresije, 3D prirodi idiopatske skolioze.

Nakon 40 stupnjeva počinje se razgovarati i o operativnoj terapiji.  Stupanj  skolioze nije jedina  indikacija za operativnu terapiju. Neke skolioze se pogoršavaju i u odrasloj dobi, neki pacijenti jednostavno žele operaciju, neki ne žele nositi ortozu i vježbati.

2017-08-18T08:34:11+00:00