Bobath metoda

Početna > Terapije > Bobath metoda

Sve terapije

Imate pitanja?

alma.curtovic@scoliotime.hr

Kutak za roditelje

Pročitajte više informacija koje bi vas mogle zanimati…

TLSO ORTOZE

Rigo Cheneau ortoze danas se najviše koriste u liječenju idiopatskih skolioza.
Izrada ortoza je složena strogo individualizirana izađena prema specifičnim biomehaničkim načelima i klasifikaciji kliničkih i radioloških tipova.

Ortoze se koriste u periodu rasta i razvoja. Indicirane su od specijaliste ortopeda ili fizijatra ovisno o veličini Cobovog kuta (iznad 20 stupnjeva) stupnju rotacije ali i periodu razvoja u kojem se dijete nalazi.
Restriktivan, loše izrađen i loše prilagođen potpuni kontaktni steznik može učinkovito proizvesti negativne učinke na oblik i razvoj tijela te na mišićnu i respiratornu funkciju.
Zato je neophodno da se provjeri učinkovitost ortoze od strane liječnika koji je propisao pomagalo ali i teraputa koji kontinuirano radi s djetetom.
Timski rad liječnik, terapeut, ortotičar jako je bitan.
Ortozu je neophodno nositi min 16 sati dnevno da bi imala terapijski učinak.
• Za Risser 0,1,2 (3)
• 16 – 23 h dnevno (12 – 20 h za manje zavoje)
• Postupno privikavanje, korištenje za vrijeme spavanja iznimno važno!
• Cilj je zaustaviti progresiju, ne izravnati kralježnicu!
• 75% skoliozase uspješno liječi ortozama

Nedovoljno liječenje ortozom, nepreporučavanje kada je potpuno indicirano ili pretjerano liječenje preporučavanje izvan indikacije ne bi se trebalo dešavati. Prilikom preporuke izdavanja ortoza trebaju se slijediti SOSORT i SRS smjernice.
I s najboljom ortozom korištenom odgovarajuće vrijeme, neke skolioze imaju tendenciju napredovanja zbog svog velikog potencijala, a pod pretpostavkom ove mogućnosti “neuspjeha” liječenja, preporučljivo je ne produžavati liječenje koje s jedne strane ne ostvaruje svoje ciljeve, a s druge strane značajno otežava kvalitetu života adolescenta. U tim slučajevima mora se razmotriti kirurško liječenje.