Bobath metoda

Početna > Terapije > Bobath metoda

Sve terapije

Imate pitanja?

alma.curtovic@scoliotime.hr

Kutak za roditelje

Pročitajte više informacija koje bi vas mogle zanimati…

Bobath terapija je razvijena 40-tih godina prošlog stoljeća u Londonu (Engleska) od strane fizioterapeuta Berte i neurologa Karola Bobath.

Razvija se u dva smijera, jedan koji se bavi tretmanom djece (NRT) i drugi koji se bavi terapijom odraslih.

„ Bobath koncept nije završen „….. ( Karel Bobath Interview 1982.)

BOBATH KONCEPT

Pruža pristup koji gleda unaprijed , interdisciplinaran je i problem solving pristup u procjeni, tretmanu i manadžmentu pojedinca sa ograničenim sposobnostima za potpuno sudjelovanje u ASŽ-a zbog svog oštećenja u : motoričkom ponašanju, komunikacijskim sposobnostima, senzornoj i kognitivnoj funkciji što rezultiraju poremećajem SŽS-a (EBTA WORKING GROUP 2004)

Koncept podrazumijeva individualan pristup svakom djetetu s ciljem povećanja samostalnosti i sudjelovanja u ASŽ- u te smanjenja boli i deformacija u starijoj dobi.

Tretman nužno ne mora pratiti slijed razvoja, ponekad neke sekvence razvoja bolje je preskočiti. Pri procjeni se odlučuje što je trenutno neophodno za pripremu budućih funkcionalnih vještina. Osnova tretmana je smanjenje naše kontrole i preuzimanje kontrole od strane djeteta te prenošenje u funkciju.

Edukacija roditelja ( handling) kao i asistenata jako je bitna jer su oni važan dio tima. Handling je aktivan proces koji podrazumijeva pokretanje inicijacije i aktivacije djeteta, čini produženu „ruku“ terapije.

Bobath koncept se primjenjuje kod nedonoščadi, dojenčadi male djece i adolescenata s oštećenjima SŽS.

CP ( cerebralna paraliza) osim motoričkih poremećaja često ima i pridružene smetnje : poremećaj osjeta, percepcije, spoznaje, komunikacije i ponašanja, epilepsija i sekundarno mišićno-koštani problemi. S obzirom na to u liječenju djece s CP-om neopohodan je cijeli niz stručnjaka u timu: liječnik, fizioterapeut, radni i senzorni terapeut, logoped, psiholog, defektolog, socijalni radnik.

„ Ako djetetu ne možeš dati novi, bolji način da se kreće onda mu nemoj oduzeti onaj koji koristi „ (Mrs. Bobath, 1965.)

„Svi mi učimo i mijenjamo naše načine tretmana ovisno o tome koliko raste naše znanje i iskustvo….takve promjene su dobe i potrebne te će se nastaviti“ (Mrs. Bobath 1990.)

NRT ( neurorazvojnu ) Bobath terapiju provodi certificirani terapeut, edukacija čini dodatnu edukaciju fizioterapeuta.

OSNOVNI BOBTH TEČAJ : traje 8 tj.

BABY BOBATH TEČAJ : traje 2 tj.