OSNOVNI TEČAJ CERTIFIKACIJE (C1) 

SVRHA PROGRAMA

Program će kliničarima predstaviti osnovne principe filozofije i liječenja razvijene u Institutu Elena Salva u Barceloni u Španjolskoj u posljednjih 45 godina. Trodimenzionalni tretman skolioze iz Barcelonske škole temelji se na sustavu koji je razvila u Njemačkoj Katharina Schroth i njezina kćerka Christa Lehnert-Schroth, počevši od 1920-ih.

Trodimenzionalno liječenje skolioza temelji se na senzomotornim i kinestetičkim principima. Njezini su ciljevi olakšati ispravljanje promijenjenog položaja i naučiti pacijenta da održava ispravljen položaj u svakodnevnim životnim aktivnostima. Pacijenti su individualno trenirani, iako se terapija u skupinama ili vježbe na otvorenom mogu koristiti u intenzivnim i poluintenzivnim programima. Za te programe terapeut mora završiti C2 tečaj. Ova se tehnika u Europi primjenjuje već desetljećima. Sudionik će naučiti prepoznati različite obrasce krivulja skolioza i kako se različiti obrasci tretiraju specifičnim vježbama. O tehnici izrade ortoze biće obrađeno tijekom predavanja.

CILJEVI

Po završetku C1 polaznik će moći:

 1. Identificirati indikacije i kontraindikacije za specifične vježbe skolioze.
 2. Identificirati radiološke varijable u procjeni i klasifikaciji skolioze.
 3. Identificirati pacijente skolioze prikladne za konzervativno liječenje.
 4. 4. Provoditi kliničku procjenu bolesnika s individualnom skoliozom.
 5. Osmisliti specifičan plan liječenja i ciljeve na temelju prezentacije pacijenta.
 6. Tretirati / poučavati pacijente koristeći osnovna 3-D načela korekcije prema BSPTS
 7. Tretirati / podučavati u 5 osnovnih polaznih položaja ( u leđnom položaju, potrbušnom, bočnom, sjedećem i stajanju).
 8. Pokazati odgovarajuće taktilne i verbalne znakove kako bi se omogućio odgovarajući odgovor pacijenta na tretman.
 9. Podučavati zaštitu zglobova i pravilna ADL načela za bolesnike sa skoliozom.

RASPORED OSNOVNOG PROGRAMA CERTIFIKACIJE

Tečaj uključuje: predavanja, laboratorijske vježbe i promatranje liječenja pacijenata. Terapeuti će imati priliku prakticirati tehnike treninga na drugim polaznicima tečaja. Predviđene su 2. pauze od   15 – 30 min minuta svaki dan i pauza za ručak u trajanju od jednog sata. Predzadnji dan tečaja polaznici pišu pismeni test, a posljednjeg dana evaluacija testa i pitanja polaznika.

 TEME TEČAJA

 1. Uvod

Definicija skolioze, znakova i simptoma, strukturnih promjena, koncepta posturalne komponente, mišićne neravnoteže, koncepta posturalne sheme, korektibilnosti. Opći ciljevi i načela rehabilitacije specifične skolioze. Kratka povijest Schroth metode i njezin odnos s      BSPTS-om.

 1. Opći opis skolioze i drugih deformiteta kralježnice

– Definicija  skoliotične krivine

– SRS terminologija

– Cobbov kut

– Aksijalna rotacija

– Harmoničan oblik krivulje

– Moe i Kettlesonova klasifikacija uzoraka krivine

– Definicija tranzicione točke TP

– Definicija središnje sakralne linije (CSL)

– Spinalni disbalans  prema CSL-u

– Risser-ov znak

– Normalna sagitalna konfiguracija

– Opis različitih sagitalnih geometrija

– Scheuermannova kifoza

– Hiper-lordoza

– Spondilolisteza

 1. Normalni oblik trupa i držanje

– Oblik trupa i držanje u sagitalnim problemima

– Osnovna klasifikacija skolioza prema BSPTS-u

 1. Opći i principi korekcije

– Korekcija posturalnog kolapsa

– Autoelongacija

– Korekcija u frontalnoj komponenti

– Defleksija

– Korekcija u rotacijskoj komponenti

– Derotacija

-Praktične vježbe

– Rotacijsko disanje

– Facilitacija

– Stabilizacija

 1. Različite početne pozicije za početak vježbanja

– Ležeći položaj na leđima, trbuhu i boku, sjedenje, uspravan položaj

– Praktični rad

 1. Terapeutska obuka pacijenata
 2. Testiranje

 

DODATNE INFORMACIJE

Nakon uspješno završenog tečaja, polaznici će biti certificirani za vježbu, ali ne i za podučavanje. Certifikacija vrijedi do 3 godine bez daljnjeg obrazovanja. Da biste ostali certificirani  morate završiti C2 u roku od tri godine od vaše C1 certifikacije. Uskoro će dr. Manuel Rigo biti domaćin BSPTS web stranice koja će sadržavati detaljno objašnjenje metode. Namjera mu je na web stranici navesti imena svih onih koji su certificirani po BSPTS metodi.

 

PREDAVAČ:

Beth Janssen, P.T.

Scoliosis Rehab Inc

Gđa. Janssen je fizioterapeut od 1986. godine, kada je diplomirala na Mayo školi srodnih znanosti u Rochesteru, MN. Radila je opsežno u bolničkim uvjetima gdje se njezina praksa usredotočila na procjenu i liječenje disfunkcije kralježnice i čeljusnog zgloba, zdravstvene probleme žena, rehabilitaciju skolioze i mentorstvo novih fizioterapeuta. Napravila je napredne studije u McKenziejevom pristupu liječenju disfunkcije kralježnice, zajedno s Muscle Energy Techniques i Myofascial Release treningom.

Poseban interes za skoliozu razvila je nakon što joj je sinu dijagnosticirana skolioza. Beth je otputovala u Barcelonu u Španjolskoj 2003. na edukaciju kod Dr. Manuela Rigo. Dr. Sc. Rigo izrađuje Rigo-Cheneau  ortoze, jedan je  od osnivača SOSORT-a i svjetski poznati stručnjak, i osnivač Barcelona Scoliosis Physiotherapy Schools (BSPTS) bazirano na izvornoj  Schroth metodi specifičnih vježbi za skoliozu.

Gospođa Janssen nastavlja rad kao njegov učenik, te je prošla je naprednu obuku u Španjolskoj s BSPT-om. Ona je jedna od prvih certificiranih Schrothovih terapeuta u Sjedinjenim Državama. Osnivačica je Međunarodnog tijela instruktora BSPTS-a. Posjeduje certifikat fizioterapeuta u Schroth metodi početnoj razini (C1) i naprednoj razinama (C2), kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini.

 Profesionalne veze:

 

 Iskustvo nastave i predavanja o skoliozama

Gđa. Janssen je suosnivač tvrtke Scoliosis Rehab Inc. To je jedna od prvih klinika u SAD-u koja se specijalizirala za liječenje idiopatske skolioze, s posebnim  vježbama za skoliozu, koristeći Schrothovu metodu koju predaje BSPTS. Scoliosis Rehab Inc. je posvećen liječenju adolescenata i odraslih s abnormalno zakrivljenom kralježnicom, uključujući probleme skolioze i sagitalne ravnine (hiper / hipokifoza i lordoza). Scoliosis Rehab Inc. ima klinike u Stevens Pointu, Wisconsinu, San Joseu, Kaliforniji i Bryanu, Texas.

 

ASISTENT:

ALMA ĆURTOVIĆ, bacc. physio th.

NDT Bobath instruktor, Schroth terapeut

Od 1996. godine zaposlena u Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama u Zagrebu. 2008 godine u Splitu sudjeluje i završava Osnovni Bobath tečaj i stječe zvanje Bobath terapeuta. Nakon desetogodišnjeg usavršavanja u toj oblasti 2018. godine postaje Bobath instruktor.

U području ortopedske problematike pokazuje posebne interese za skolioze i ostale posturalne deformacije. 2015. godine u Beogradu pohađa 3-D tretman za skolioze C1 BSPTPS te stječe zvanje SCHROTH terapeuta.  2017 godine u Beogradu dobiva trajni certifikat C2 za individualni i grupni rad adolescentnih i adultnih skolioza.

Od 2010. godine radi i kao asistent za kliničku praksu na katedri za fizioterapiju pri Zdravstvenom Veleučilištu prenoseći stečeno znanje i iskustvo mlađim generacijama. Od osnivanja HUNRBT-a (hrvatske udruge  NRT Bobath terapeuta) pomaže u radu udruge, trenutno na mjestu tajnice HUNRBT-a, te aktivno sudjeluje u organizaciji tečajeva i  radionica.

 1. godine osniva Udrugu za skolioze i ostale posturalne deformacije SCOLIO TIME s ciljem

Do sad je organizirano 3 tečaja „Trodimenzionalni tečaj skolioza na principima Schroth metode BSPTS“ (Barcelona Scoliosis Phyisical Therapy School) C1, Stručno usavršavanje za liječnike o Schroth metodi BSPTS na Institutu za mozak, Zagreb. Na Prvoj Splitsku Fizijatrijeskoj školi u suradnji s Dr. Minom Jelačić educirali preko 70 fizijatara o Schroth metodi.

Aktivno sudjeluje na simpozijima i prati najnovije trendove u liječenju skolioza i ostalih posturalnih deformacija.

 

VRIJEME ODRŽAVANJA: 14.11.2019. – 22.11.2019.

MJESTO ODRŽAVANJA: SPECIJALNA BOLNICA GOLJAK, Zagreb

CIJENA: 1.600,00  €

BROJ POLAZNIKA: 10

NAPOMENA:

Nakon odabira polaznika potrebno je izvršiti uplatu akontacije od 800,00 € do 16.09.2019., a preostali iznos uplatiti najkasnije do 01.11.2019.
U slučaju odustajanja NIJE MOGUĆE izvršiti povrat uplaćenih sredstava.

Podaci za uplatu:

SCOLIO TIME
IBAN: HR 2323400091110865349
Model : 00
Poziv na br. primatelja: 73155520770